Η Αίγινα διαθέτει, ασφαλώς, πολλά περισσότερα από πέντε σημαντικά σημεία που αξίζουν να επισκεφτείτε. Αναρωτιέστε, όμως, πού θα μπορούσατε να περιηγηθείτε στο νησί, αν είχατε μονάχα 5 ώρες στη διάθεσή σας;

  • Ναός Αφαίας

Στην ανατολική μεριά του νησιού και σε ύψος 160 μ., εντοπίζεται ο συγκεκριμένος δωρικός ναός, χτισμένος στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. από αιγινίτικο πωρόλιθο. Ήταν αφιερωμένος στη νύμφη Αφαία, που σημαίνει “άφαντη”. Το μυστηριακό πέπλο που καλύπτει το ναό έχει να κάνει με το ισοσκελές ιερό τρίγωνο που σχηματίζει νοερά με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Παρθενώνα. Στην τοποθεσία του ναού θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής.

  • Κυβερνείο Ι. Καποδίστρια

Μαζί με το Ευνάρδειο σχολείο, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική σημασία του νησιού ως πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Θα το εντοπίσετε στο κέντρο της πόλης. Κατασκευασμένο το 1803, σε αυτό στεγάστηκε η πρώτη κυβέρνηση, ενώ υπηρέτησε και ως Νομισματοκοπείο αλλά και Βιβλιοθήκη.

  • Ο λόφος της Κολώνας

Στο λόφο της Κολώνας ο επισκέπτης θα περιηγηθεί ανάμεσα σε λείψανα των προϊστορικών χρόνων αλλά και της μυκηναϊκής εποχής. Η ύψους 8 μ. δωρική κολώνα, που ορθώνεται σε χαρακτηριστικό σημείο της ακρόπολης, αποτελεί κατάλοιπο από ναό που ήταν αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα.

  • Σπίτι Νίκου Καζαντζάκη

Η Αίγινα αποτελέσε για τον σημαντικό Έλληνα συγγραφέα το επίνειο της συγγραφικής του έμπνευσης. Εγκαταστάθηκε το 1937 σε ιδιόκτητο κτίσμα στην περιοχή Λιβάδι, συνεχίζοντας ο ίδιος τις εργασίες αποπεράτωσης. Ονόμασε το σπίτι αυτό “Κουκούλι” και έμεινε εκεί μέχρι το 1946 μαζί με τη γυναίκα του Ελένη.

  • Μονή Αγίου Νεκταρίου

Στην περιοχή Ξάντος το 1904 ο Άγιος Νεκτάριος ίδρυσε το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Σήμερα εκεί ο επισκέπτης εκτός από πνευματικό καταφύγιο μπορεί να βρει και να προσκυνήσει τα λείψανα του Αγίου, αλλά και το δωμάτιο όπου ασκήτεψε. Από τη Μονή, σκάλα οδηγεί στο νέο ναό του Αγίου Νεκταρίου.