Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών προβλέπεται για το 2018

Η Ελλάδα είναι κλασσικός τουριστικός προορισμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χάρη στην ιστορία της αλλά και τα πανέμορφα νησιά της. Ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εσόδων του ελληνικού κράτους, και συχνά αποκαλείται η «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Ο τουρισμός άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ’60, όταν οι Ευρωπαίοι και μη τουρίστες άρχισαν να έρχονται στη χώρα μαγεμένοι από το μεσογειακό κλίμα, τον ήλιο και τη θάλασσα. Όντας ένας από τους αγαπημένους προορισμούς της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει πολύ υψηλά έσοδα από τον τουρισμό.

Φέτος, ο αριθμός των αφίξεων φαίνεται να σημειώνει για έκτη συνεχή χρονιά αύξηση, με την πληρότητα στα δημοφιλή νησιά να αγγίζει το 100% ενώ στα λιγότερο δημοφιλή φτάνει το 85%- 95%! Η θεαματική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας ενισχύει την οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βοηθά να αναπτυχθούν και άλλες περιφέρειες της χώρας πέραν των νησιών.

Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο τουρισμός έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Πέρα από το «κλασσικό» ελληνικό τουριστικό προϊόν (που συχνά συνοψίζεται λανθασμένα στο τρίπτυχο Ακρόπολη-Μύκονος-Χαλκιδική), η χώρα μπορεί να επενδύσει και στον εναλλακτικό τουρισμό. Ως εναλλακτικός τουρισμός ορίζονται όλα τα είδη τουρισμού που διαφέρουν από τον μαζικό τουρισμό, όπως για παράδειγμα ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός και ο ορεινός τουρισμός. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη εναλλακτικού τουρισμού στα οποία θα μπορούσε να επενδύσει η χώρα, με προεξέχοντα τον μορφωτικό τουρισμό (οι επισκέπτες θέλουν κυρίως να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό μιας χώρας. Στόχος τους είναι η συμμετοχή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κτλ.). Τέλος, ο τουρισμός περιπέτειας, ο κοινωνικός και θρησκευτικός τουρισμός καθώς και ο τουρισμός υγείας αποτελούν άλλους τομείς που θα πρέπει να αναπτυχθούν.

Η πολύπλευρη ανάπτυξη όλων των τουριστικών προϊόντων είναι επιτακτικής σημασίας για την χώρα, καθώς έτσι θα καταφέρει όχι μόνο να έχει συνεχή αύξηση στις αφίξεις των τουριστών, αλλά και να προσελκύσει τουρίστες με διαφορετικό προφίλ.