Καλώς ήλθατε στα αρχαία χώματα που γέννησαν τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Ξενοφώντα. Στη χώρα όπου άνθισε η Ιστορία, αποτυπώνοντας στο Χρόνο τα κατορθώματα των Ελλήνων και των πολυκύμαντων εποχών τους. Η νέα επιστήμη κυοφορήθηκε στα σπλάχνα της Μυθολογίας. Θήλασε από εκείνη την ανάγκη να μιλήσει κάποιος για το παρελθόν. Και όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή, αποχωρίστηκε από αυτή και ακολούθησε το δικό της αυτοτελές μονοπάτι.

Οι Έλληνες αρχαίοι ιστορικοί δίκαια χαρακτηρίζονται ως οι θεμελιωτές της Ιστορίας ως επιστήμης. Είναι οι πρώτοι που διέκριναν την φαντασία από την πραγματικότητα και απογύμνωσαν την εξιστόρησή τους από καθετί υπερβατικό. Αφήνοντας πίσω τους μύθους καινοτόμησαν, φροντίζοντας να αποτυπώσουν αυτά που καταγράφουν με επιστημονικό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν όχι μόνο αντικειμενικές καταγραφές των ιστορικών γεγονότων αλλά και λογοτεχνικά έργα – σημεία αναφοράς για τον πλούτο του ελληνικού λόγου και της έκφρασης.

Από τον 7ο-6ο αι. π.Χ. η Ιστορία δεν αφήνει στιγμή το χέρι της Γεωγραφίας και της Φιλοσοφίας, προσπαθώντας μαζί να δώσουν μια πειστική απεικόνιση όλων των στιγμών που σημάδεψαν την εποχή τους. Από τις ταξιδιωτικές περιγραφές των λογογράφων, μέχρι τους Περσικούς Πολέμους του “πατέρα της Ιστορίας” Ηροδότου και τον “κτήμα ες αεί” Πελοποννησιακό Πόλεμο του Αθηναίου Θουκυδίδη και του διαδόχου του Ξενοφώντα, αλλά και την “καθολική” ιστορία του Πολύβιου και τις Βιογραφίες του Πλουτάρχου, οι Έλληνες είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται το βάρος που έχει η σωστή αποτύπωση των καθοριστικών γεγονότων.

Αντικειμενικότητα, αυτοψία, αναζήτηση της αλήθειας και των πραγματικών αιτιών, καταγραφή απαλλαγμένη από συναισθήματα, προσωπικές πεποιθήσεις ή την ανάγκη να εντυπωσιάσει ή να συγκινήσει τον αναγνώστη. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των αρχαίων Ελλήνων ιστοριογράφων που τους καθιερώνουν ως πρότυπο στους μεταγενέστερους ιστορικούς του δυτικού πολιτισμού.

Σε μια χώρα ζυμωμένη με την έννοια της Ιστορίας, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Με ιστορικές στιγμές άλλοτε βγαλμένες μέσα από τα κύματα και άλλοτε βγαλμένες από τον καπνό των πολέμων, οι αρχαίοι Έλληνες ιστοριογράφοι φρόντισαν να αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους και σε αυτόν τον τομέα.